Nyproduktion med lösull
Vid isolering av vindsbjälklag och snedtak i nya fastigheter, såväl stort som smått, används lösull idag i princip uteslutande. Även vid isolering av väggar och mellanbjälklag är detta ett alldeles utmärkt material som vinner mark på grund av sin kostnadseffektivitet, effektiva isolering och för att det går snabbt att utför arbetet. Kontakta oss så kan vi berätta mer.
Lösullsisolering av vind
Isolering av vinden är A och O om man vill att mindre värme ska läcka ut. En investering som absolut lönar sig i längden.
Den kanske allra största fördelen med att lösullsisolera vinden är att det är enkelt. Lösullen är väldigt lätt att installera. Tillvägagångssättet är att lösullen sprutas på ett vindsbjälklag över till exempel ledningar, rör eller gammal isolering. Med sprutisoleringsmetoden smyger sig ullen in i alla vrår och vinklar som skulle vara svåra att komma åt om man skär en skiva eller matta som ska passas in. Med lösullsisolering kan man dessutom enkelt öka eller minska tjockleken för att uppnå det isoleringsvärde som man är ute efter.
Lösullsisolering av snedtak
Lösullsisolering av snedtak har många fördelar. Det kanske allra mest fördelaktiga är att denna metod kan användas på alla möjliga snedtak, till och med där snedtak möter snedtak vilket kan vara svårt med andra material. Utförandet blir utan skarvar.
Andra fördelar är bland annat följande:
- kostnadseffektiv metod
- arbetsbesparande metod
- hanteringen av materialet minimeras
- inget spill
Ni monterar luftspalt, plastfolie (eller ångbroms) och glesar (cc 300 mm) snedtaket. När vi isolerar snedtaket tar vi hål i plasten och fyller mellanrummet mellan plast och luftspalt. Hålen tejpar vi med godkända tejpark. Läs mer om isolering och tilläggsisolering av tak här.
Lösullsisolering av vägg
Precis som när det gäller lösullsisolering av vind eller tak så är lösullsisolering en mycket effektiv metod vid isolering av väggar. Även här blir isoleringen utan skarvar och mellanrum, och man slipper spill.
För att hålla isoleringen på plats monterar vi en luftgenomsläpplig duk, plastfolie med lufthål i eller ångbroms precis som vid isolering av snedtak. Fördelen med att använda den luftgenomsläppliga duken är att den inte buktar ut lika mycket som en plastfolie eller ångbroms. Detta kan vara en fördel om till exempel installationsutrymmet ska isoleras efteråt eller om en skiva måste monteras direkt på väggregeln. Man behöver inte heller tejpa några hål i ångspärr / ångbroms eftersom denna placeras utanpå. Om man har ett installationsutrymme med glespanel (cc 300 mm) går det dock snabbare och blir lite billigare eftersom man inte behöver montera en extra duk.
Lösullsisolering av golv- och mellanbjälklag
Golvbjälklag sprutas enklast ovanifrån när de är öppna. För att undvika framtida sättning i materialet kan man överspruta och platta till lösullen innan man monterar golvet. Mellanbjälklag är också enklast att spruta uppifrån när de är öppna. Då kan man välja vilken tjocklek man vill ha på isoleringen (från 150 mm och uppåt). Mellanbjälklag kan också sprutas underifrån ungefär på samma sätt som vid isolering av snedtak eller vägg. Kontakta oss för mer information om vilken lösning som passar bäst utifrån dina förutsättningar.
Har du några frågor eller funderingar kring lösullsisolering av vind, tak, vägg, golvbjälklag eller mellanbjälklag? Kontakta oss gärna för mer information och en kostnadsfri offert!